Un morcov, un ou şi o boabă de cafea…

un-morcov.jpgO tânără a mers la mama ei şi a început să-i povestească necazurile prin care trecea, plângându-se că viaţa a devenit prea grea… Era obosită de atâta luptă şi conflicte. Imediat ce reuşea să rezolve o problemă, apăreau altele.
Fără să-i spună nimic, mama ei a luat-o în bucătărie. A umplut trei vase cu apa şi le-a pus pe aragaz. În scurt timp, apa a început să fiarbă. În primul vas a pus nişte morcovi, în al doilea, ouă, iar în al treilea, nişte boabe de cafea. Le-a lăsat să fiarbă în continuare, fără să spună nici o vorbă. După un timp a oprit focul. A pus morcovii într-o farfurie, ouăle în alta, şi a turnat cafeaua într-o ceaşcă . Apoi s-a întors spre fiica ei şi a întrebat-o:
– Spune-mi, ce vezi?
– Morcovi, ouă şi cafea…
Mama ei a luat-o mai aproape şi i-a cerut să ia un morcov în mână. Era moale… Apoi i-a cerut să ia un ou. L-a luat, l-a decojit şi a constatat ca era un ou fiert foarte tare. În cele din urmă, mama i-a cerut să guste din cafea. A gustat şi a zâmbit cu plăcere, când a simţit aroma. În final fiica a întrebat:
– Ce înseamnă toate astea, mamă?
Mama i-a explicat… Fiecare din aceste trei obiecte au avut de a face cu aceeaşi problemă, au fost puse în apă fiartă. Dacă iniţial morcovul era tare şi puternic, după ce a fiert a devenit moale şi slab. Oul cel fragil, cu coaja subţire, acum a devenit tare. Boabele de cafea au devenit sărace şi nefolositoare, şi-au pierdut savoarea. Însă au schimbat ceva, au schimbat apa în care au fiert, aromând-o şi dăruindu-i gustul lor plăcut….
– Care dintre ele eşti tu? şi-a întrebat mama, fiica. Când ai de-a face cu necazurile şi încercările, ce ţi-ar plăcea să fii? Un morcov, un ou, sau o boabă de cafea?

Prelucrare după „Însemnări din vale”

5 Responses to Un morcov, un ou şi o boabă de cafea…

  1. Ina. spune:

    un ou! si dupa ce ma fac ou, cafea.

  2. lorelei spune:

    toate trei se poate??-eu vreau sa fiu toate trei!

  3. veronica spune:

    un ou si boabe de cafea.

  4. Damaris spune:

    Povestioara frumoasa si inteleapta. O copiez si o trimit cuiva sa se invioreze.
    Multumesc!
    –––––
    o, da, bobita de cafea.

  5. LeGenD spune:

    foarte mia plakut … chiar mia plakut ms…
    rs meuu ” ou ori cafea…” 🙂

Lasă un comentariu