Căpcăunul

Ieri dimineaţă, pe cearşaf, am aflat, la trezire, urme de Căpcăun. Simţisem peste noapte o apăsare ca de munte aici, în piept, şi, fireşte, eram curios să ştiu cine mi-a călcat în picioare somnul. Era plin locul de frunze şi de crengi, perna îşi scuturase din fulgi si, pănă şi mie, părul îmi era răvăşit. Aerul era cald încă, semn că dihania trecuse prin mine cu gura larg deschisă, cu o răsuflare de foc încins.
Aşa că m-am holbat de să-mi iasă privirile nu alta, de ajunsesem să văd numai ochi de jur împrejur.
Şi se făcea că aud muntele plangând şi suspinând din toate stâncile şi că visul mi se întunecase de tot şi că duhul mi se zbătea la picioare, când, din durerea unei lacrimi uriaşe din care băuseră toţi ai mei, din neam în neam, se năştea un balaur cu măruntaie gata uscate şi bine afumate. Limba i se despicase pe la ceasul al cincilea de zeci de ori şi urla îngrozitor de sâsâit.
„Ăsta pe dinafară e câine şi pe dinăuntru e şarpe”, m-am socotit.
Şi mereu se prefăcea: ba că e din pământ, din chiar întreg globul pământesc, ba că e pur-sânge, din sângele vitelor pentru jertfa de seară şi al martirilor, mai ales, ba că e numai praf şi pulbere, ba că e foc şi pucioasă şi fum, de parcă ar arde istoria din temelii. Cuvintele mi s-au zdrobit între măsele, ca fracturate, de credeam că nu mi se vor mai ridica în capul oaselor niciodată. În cerul gurii am simţit un gust amar, de la Fiară.
„Ai să pieri în Adâncul de la mine din piept” îmi ziceam şi, din loc în loc, gura mi se făcea de aur. Iar el pierea.

Publicitate

7 Responses to Căpcăunul

 1. Oana spune:

  Ma intreb ce fel de dihanie ar indrazni doar sa se apropie de tine ,, daramite sa mai si treaca prin tine cu intentii mistuitoare… Atita poezie si caldura cit am gasit aici nu poate decit sa prea lumineze, iar uneori, sa arda tot ce ar fi rau in jurul sau… Sa iti fie inima usoara cind scrii ! (iertare pentru ca nu am cerut intii permisiunea sa folosesc formula „tu”)

 2. ionatan spune:

  Aia care trece prin toţi, dragă Oana. Şi îţi mulţumesc pentru vizită şi pentru „tu”. 🙂

 3. rodica botan spune:

  …si eu am o experienta cumva apropiata…si ma pune pe ginduri de fiecare data si ma si sperie uneori. Mi se intimpla mai nou…oridecite ori ma uit in oglinda…mai ales dimineata…
  …o tipa destul de … si… si nearanjata la par se baga de fiecare data in fata mea si imi arunca niste priviri neprietenoase innapoi…de aia si evit sa ma mai uit in oglinda in ultima vreme…ca nu stiu cum sa scap de ea…
  …simpatizez cu tine…

 4. ionatan spune:

  Întâi trebuie rugăciune. Apoi trebuie rugăciune iar. Apoi rugăciune iar şi iar… 🙂 Fiindcă personajul vine mereu după. 😦

 5. rodica botan spune:

  Ionatan…de-acuma…stiu ca multe lucruri se pot face prin rugaciune, dar n-am sa ma rog sa incep sa intineresc, nu!? Astept si eu rabdatoare pina voi primii un trup nou cu o fata tinara, care sa nu ma mai sperie… Tu vorbeai de un Capcaun interior…eu vorbeam de batrinete…care si ea este un fel de capcauna…si care vrei nu vrei altereaza ceea ce esti…nu cine esti insa… si aia e bine!
  🙂

 6. ionatan spune:

  Eu vorbeam despre rîul din noi şi despre iadul lui. Dar e adevărat că şi
  îmbătrânirea poate fi asimilată urmărilor fireşti ale răului, dpdv fizic… Asta o ştiu şi eu. 🙂

 7. alaxandra spune:

  Ionatan, ma gandeam deunazi la niste oameni care mi-au incurcat putin saptamanile – oameni dragi (nu la fel de dragi ca tine, desi ii cunosc) – si ziceam: nu pot zice ca sunt rai. Isus a spus ca nimeni nu e bun, dar nici rai nu suntem. Daca numai tatal e bun, si El e in noi…nu suntem si noi buni…macar prin contagiozitate.

  Nu stiu ce capcauni de care nu poti scapa te urmaresc in somn, dar daca inima ta isi va afla linistea in timpul zilei, indiferent de chin, eu cred ca ti-o vei pastra si noaptea sub orice apasare.

  Tot cu „tu”, si tot cu „iarta-ma”, indraznesc sa iti tulbur nelinistile…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: