unt momente când orice simţire devine o poezie, când chiar o simplă privire ori-încotro îndreptată poate desface din băierile inimii ecluze pentru revărsarea vijelioaselor acumulări de sentimente, gânduri, viziuni. A struni această împlinire de sens nou, de oglindire profundâ în propria fiinţă a ceva măreţ de dincolo de ea, înseamnă a ne limita pe noi înşine. A o înstruna – a elibera poezia în mod armonios în orchestra formării şi desăvârşirii personalităţii noastre, mereu angajată în repetiţii definitive – înseamnă, trebuie să însemne! a croi drumul clar, mântuitor, al făcătorului de pace cu sine, cu alţii, cu Dumnezeu.
n ton mai jos, un ton mai sus – uvertura acestei vieţi angajează în mod implacabil simfonia veşniciei. Mereu încercări, suferinţe, căderi sau izbânzi, pe toate poezia le sublimează în arhetipale iluminări care ne apropie de Cuvântul veşnic, ne înlocuiesc esenţial , până când vine vremea să strigăm ca apostolul: “Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine!” Pavel însuşi devenise o poezie: cea mai frumoasă, cea adevărată, cea mărturisitoare. El împlinea Cuvântul care pusese împreună inefabilul absolutului divin şi palpabilul creat şi locuit de subiectivitatea omenească, unind totul ca la început, când “Cuvăntul era cu Dumnezeu şi Cuvântul era Dumnezeu.”
umai împlinirea în şi prin Cuvânt, asumarea întregii reprezentări a Lui ca Agent – singurul Agent mântuitor -, oglindirea cât mai fidelă a Persoanei Domnului Isus, este esenţa idealului creştin. Aici, pe acest pământ, biciuţi de multe, prea multe îngrădiri, ceea ce putem cunoaşte depinde de noi, de opţiunile noastre, dar ceea ce ajungem să cunoaştem cu adevărat ţine – paradoxal, nu? – de cât de dispuşi suntem să renunţăm la noi înşine! Doar aşa se poate instala comunicarea adevărată, acel “precum în cer, aşa şi pe pământ” pentru care Domnul ne-a învăţat a ne ruga.
Transcenderea umanului, realizată prin întruparea Dumnezeirii în Hristos, precum şi a limbajului – în Sfânta Scriptură – ne permit să comunicăm altfel, eliberaţi, îndrăgostiţi, senini, cu umbrele care suntem, cu tot ceea ce ar crede alţii că sunt, cu suprema lume a Celui ce este Lumina.
ot ce aş vrea să înţelegem este că ceea ce numim noi “poezie creştină” este o asemenea comunicare. Pentru un creştin, arta nu poate fi un scop: ar lua locul lui Hristos. Ea este un mijloc. Poezia creştină, aşadar, poate fi corabia în care S-a suit Domnul nostru pentru a predica mulţimilor, muntele unde schimbatu-S-a la faţă, piatra agoniei spulberată de rugăciunea până la lacrimi sau, de ce nu, leprele alungate de pe trupuri, nevederea făcută vedere, îndrăcirea izgonită şi nevrednicită şi rămânerea în heruvimă îngenunchiere, spre mântuirea multora şi spre slava lui Dumnezeu. Poet creştin este acela care poate striga aşa cum cântăreţul neîntrecut, împăratul rob al Domnului, David, striga: “Alerg pe calea poruncilor Tale, căci mi-ai scos inima la larg!”
am citit mai multe articole si poezii de pe pagina dvssi am ramas placut surprinsa. V-am cautat siteul dupa ce am ascultat o emisiune la RVEI. Imi place modul cum priviti arta scrisului.
Îţi mulţumesc, Ramona. Cuvintele tale sunt o încurajare pentru mine. Fii binecuvântată.
MI-AI DAT O GURA DE AER…nu glumesc. Exista si in mine ca si in altii banuiesc o nevoie launtrica de a se exterioriza…un fel de exprimare, mai mult sau mai putin muzicala careia am indraznit sa-i spun poezie. De 30 de ani insa, departe de limba romana vorbita corect si zilnic, am ramas doar cu simtamintele, totdeauna treze, todeauna pe receptie, dar din nefericire fara tehnica atit de necesara zilelor noastre.
Am citit din poezia unora de exemplu…si mi s-au incrucisat ochii de citeva ori…si desi am imaginatie si pot din cind in cind rezolva chiar si puzzles…m-am gasit total nepregatita sa savurez un astfel de gen de poezie. Insist, pentruca sint o incapatinata incurabila, dar nu fac prea multe progrese. As vrea doar sa inteleg ce se scrie…nu am nici o dorinta sa scriu in asa fel.
Pentru mine…intelegerea mea este ca in ce priveste simtamintele astea fata de Dumnezeu sau fata de oameni sau orice este de domeniu spiritual, trebuie sa fie cit mai transparente, cit mai aproapiate de adevar, cit mai pe intelesul oricui ar vrea sa inteleaga. Stiu ca multi iubesc misterul…si vor un fel de ahhh…inainte ca drama sa se rezolve…
Mie mi s-a parut totdeauna util sa ma strecor cit pot de aproape linga adevar…si poate de aia sint atrasa de bibliografii si intimplari reale.
Uneori ai prins cu inima un adevar, o unda delicata de simtire pentru care nu s-au nascut cuvinte inca, si parca incerci s-o traduci cu limbajul limitat pe care il ai…
Am inceput acum doua luni sa-mi scot „rufele” la uscat…la soare…pe blogul asta public…nu fara stringeri de inima…dintrodata esti mai vizibil si o tinta mai usor de lovit pentru sagetile celui care numai vrea sa distruga. Dar am considerat ca trebuie sa fim vizibili…la urma urmei nu e nici macar o rugaminte…este o porunca…”mergeti”.
Acuma, schiopatind, tirindu-ma, oricum as fi…defilez cu ceea ce am…ascultind si eu porunca Imparatului.
Citind cele scrise de tine in acest articol, am mai prins curaj. Iti multumesc…eu il iau ca pentru mine…cine stie…poate pentru mine l-ai scris…
Mă bucur că am putut fi de folos. Articolul ăsta nu e recent, a apărut acum mulţi ani (să fie 10?) într-o revistă. Dar tot aşa gândesc şi simt şi acum. Pentru mine poezia e palma Domnului mângâindu-mi fruntea şi sunt convins că toţi avem frunţi ce-I doresc mângâierea. Aşa că a afirma că poezia e doar apanajul unor privilegiaţi ar însemna să cred că numai unele frunţi nu se încruntă… sau că nu toate poartă corniţele păcatului şi ale morţii.
Dar se poate întâmpla ca unele să arate altfel decât altele, în vreme ce mângîierea e aceeaşi.