Bucătăria poeziei, Nunta Fiului de Împărat şi ochii mei verzi

ochi-verzi.jpg
Nu ştiu cu ce ochi priveşte fiecare la ce se întâmplă în jur… Eu privesc cu ochii verzi !

Asta nu înseamnă că văd verde. Ba chiar mă străduiesc să văd cât mai bine, ca să povestesc după aceea cât mai exact şi mai aproape de adevăr, ce am văzut. Şi ce am văzut? Merită oare ceea ce am văzut, osteneala de a privi şi de a povesti ? Cred că da.

Am văzut că există în bisericile evanghelice un public avid consumator de poezie. Am crezut că e ceva în neregulă cu ochii mei, fiindcă iubitorii aceştia de poezie mâncau la mese diferite. Cei mai multi stăteau la masă cu Traian Dorz, Costache Ioanid, Simion Cure sau Tatiana Topciu. Şi erau foarte fericiţi.

Ceilalţi erau mai tineri. La masa lor prezidau Vasile Voiculescu, Ioan Alexandru,  ce mai, nume mari!, iar hainele lor erau tot albe, numai că aveau o croială mai modernă şi erau la fel de foarte fericiţi. Măi, să fie! mi-am zis. Aici e de mine!

De afară se auzea că se mănâncă mai bine la masa aia, ba la aia, mai că nu se încăierau. Aşa credeam şi eu, cât mă-nvârtisem pe-afară. Şi am început a gusta din bucate, şi de colo, şi de colo. Bune… Toate erau curate, hrana ecologică, gospodarul avusese grijă ca toţi mesenii să se simtă bine.

„Ah, aşa poezii numai la mama acasă am mai mâncat”! ziceau cei de la prima masă. „Ba, parcă-s chiar mai bune ca la mama acasă!” răspundeau ceilalţi. Mai erau şi alţii care treceau de la o masă la alta… Care cum îmbătrânea…

Am gustat din nou, nevenindu-mi să cred cerului gurii. În afară de aspectul atrăgător şi de provenienţa din aceeaşi excelenta bucătărie, nu aveau mai nimic în comun. Şi totuşi, gustul lor era acelaşi.

“Toate-s din aceeaşi oală.” Mi-a explicat bucătarul. Nu se poate! i-am zis. “Ştii cum e? Mâncarea ia gustul preferinţelor fiecăruia. Aici ştim cum a mâncat fiecare la mama lui acasă. Cine se aşează la masă cu Traian Dorz fiindcă vrea să rămână lângă Traian Dorz, mănâncă exact ce îi place lui şi ce îşi doreşte, dar e aceeaşi mâncare pe care-o mănâncă şi ceilalţi, de lângă Ioan Alexandru, care mănâncă exact ce le place lor şi ce îşi doresc. Şi toţi sunt fericiţi.”

“Extraordinar!” m-am minunat eu. «Dar ce reuniune e asta?» «E nunta Fiului de Impărat… !»  Atunci mi-am adus aminte de ce spunea Sf. Augustin: „Iubeşte-L pe Dumnezeu şi fă ce vrei.”

Publicitate

11 Responses to Bucătăria poeziei, Nunta Fiului de Împărat şi ochii mei verzi

  1. Adriana Campeanu spune:

    Frumos

  2. elis. spune:

    splendid..

  3. vio spune:

    De ce oare nu serveste lumea mai multa poezie decat toxicele manele??? Oare ce e de facut? Ce am putea face?

  4. ionatan spune:

    Draga vio, te rog să mă crezi, dacă aş fi ştiut răspunsul la întrebarea ta, făceam, până acum. Făceam totul ca lumea – toată lumea – să vrea poezie, chiar şi cei care preferă manelele. Deşi nu ştiu cât ar fi de indicat: ce-ar face o poezie de-a mea în capul unui iubiror de manele? 😉 Noroc că umblu şi pe la suflet oleacă. 🙂 Tot ce ne rămâne de făcut este să ne ferim.

  5. adina spune:

    pai ceea ce trebuie noi sa facem ca sa serveasca lumea poezie m mult decat toxicele manele este sa ne rugam….caci prin rugaciune vom capata izbanda..:D:D:D:D:);)

  6. ionatan spune:

    Bine ai venit, Adina. Singura problemă e ca, rugându-na, să nu uităm să scriem poezie… 🙂

  7. Eu spune:

    Cred ca este unul dintre lucrurile frumoase ,unul dintre acele lucruri pe care ai dori sa le faci si tu si ,oricat te-ai stradui nu iti ies asa de bine ….Am citit ,am inteles ,am zambit multumita si inca odata am multumit Cerului pentru toate …
    God bless you .

  8. Eu spune:

    am imprumutat o idee ….e prea frumoasa !!!

  9. ionatan spune:

    Dragă Tu, îţi mulţumesc pentru cuvintele frumoase… Cred că te referi la poezie… De ce să mint, uneori îmi iese, alteori, mai puţin. Dar de fiecare dată Îi mulţumesc lui Dumnezeu.Dacă mai dai de idei faine, nu ezita, valorifică-le!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: