continuare de aici:
Răspuns:
Când am început a mă manifesta ca poet între evanghelici, era prin anul 1991. Lucram la una dintre puţinele publicaţii confesionale care apăreau atunci, la revista „Mesaj” de la Brăila. Începusem a-mi publica acolo diferite texte. Nu pot spune că erau cine ştie ce, semănau foarte puţin cu ce scriu azi, dar oricum, era ceva nou pentru mediul evanghelic.
S-au găsit totuşi oameni, nu mulţi, care să rezoneze cu ce scriam atunci. Aşa au apărut Gusti şi Jeni Roşian, care aveau o editură la Mediaş, „Samuel”. Ei s-au oferit să-mi suporte apariţia primei mele cărţi de poezie, în anul 1994. Aşa am debutat editorial cu placheta „Cu faţa la cruce”. Abia atunci a început drumul descoperirii a ce însemna să fiu poet evanghelic de factură modernă, alte decât făcea deliciul masei de credincioşi evamghelici.
Nu mică mi-a fost mirarea şi indignarea când una dintre cărţile mele cumpărată de cineva de la editură s-a înapoiat ruptă şi cu precizarea că „asta nu este o carte creştină”. Cartea aceasta şi incă trei dintre cărţile mele poat fi descărcate de pe blogul meu.
Atunci am înţeles ceva ce avea să devină lupta mea: un scriitor creştin care să vrea să aducă ceva nou în cultura evanghelică se va poziţiona automat în această ingrată postură: pe de o parte, respins de ai săi şi marginalizat, privit ca ciudat şi ignorat, va suferi ca frate în Hristos, iar pe de altă parte, respins de cultura majoritar ortodoxă ca „sectant” şi de lumea literară seculară ca „altfel”, aşa cum întotdeauna purtătorii mesajului lui Hristos sunt respinsi, nu va avea nicidecum evolutia pe care calibrul lui literar real ar impune-o.
Dar slavă Domnului că am reuşit până azi, după o luptă de peste 15 de ani, mai ales după ce am iniţiat „Cuvinte la Schimb”, in 2001, sa incep sa vad roadele acestei lupte, şi pe un front şi pe celălalt. Atâta atutudinea evanghelicilor faţă de poezia creştină modernă, cât şi a neevanghelicilor faţă de ce nu e ca ea, dar e de valoare, au început a se schimba. Îi mulţumesc Domnului pentru asta.
Dumnezeu e iubire, si daca meriti, meriti…
felicitari si succes in continuare,
SIBILLA
Mulţumesc, dar singura medalie pe care aş vrea să o primesc, tot El mi-o dă… 🙂
Si eu sunt pe aproape , si ma bucur de frumusetea Cuvantului care , atingandu-te pe tine, ne inmiresmeaza si pe noi…
Numele Domnului fie laudat în vecii vecilor!
[…] Eu şi literatura Creştină 4 Continuare de aici […]
Ma delectez totdeauna sa vad cum plutesc cuvintele in poezia inspirata de Dumnezeu si scrisa de un creion in mana unui promotor de seama a poeziei crestine moderne.
Fiti binecuvantat.
Sabina
Îţi mulţumesc, Sabina. Dar pentru a rezista păa baricadele luptei de a-L reprezenta pe Domnul între-o lume atât de agitată şi de plină de păcat cum este lumea celor ce scriu, am nevoie de multă rugăciune. Vrei să te rogi şi pentru mine?
Nu te-am cunoscut dar sper ca te voi cunoaste din poeziile tale,pana atunci iti las in semn de omagiu:
PEDEAPSA DIVINA 1988
Batut de ploaie si de vant
“Furtunile” ma culcau la pamant
Mana Ta ma apasa
Nuiaua Ta ma lovea
Dusmanii ma inconjurau,batjocoreau
Fara motiv ma urau
Crestinii ma ignorau si suspectau
Parintii ma renegau
Prieteni nu mai aveam
Cat sa mai rabd Doamne,tipam?
Mana spre TINE-ntindeam
Ruga spre TINE-naltam
Din cand in cand mai rasuflam
Pedeapsa TA o sufeream
Rabdarea mi-o educam
Pana cand Doamne TI-ai intors fata?
Nu vezi ca mi se stinge viata!
………………………………………
Nu am stiut ca m-ai trecut
Prin cuptorul de foc nevazut
M-ai curatit de zgura si noroi
Mi-ai stins setea buzelor moi
Cu apa vietii celei noi
M-ai dezbracat de pacate
M-ai imbracat in haine albe
M-am angajat prin botez
Pe Iisus in viata sa-L urmez.
Viata de lupta si-ncercari
Prin valea plangerii in dureri
Dar pacea TA-n inima am obtinut
Cosmarurile-au disparut
Vreau fericire
La picioarele Tale
De acum de pe Pamant
Iisuse scump!