Când eşti sub foc încrucişat

sub-foc.jpgUn bun prieten mi-a vorbit odată despre posibilitatea unei cărţi-interviu. Că, adică, atâtea chestii colorate mi-a fost dat a le vedea şi a le trăi până la cei aproape 50 de ani de amestecat culorile unui suflet pasionat cu neculoarea vieţii de zi cu zi, că el ar tot avea ce întreba, iar eu aş avea ce răspunde… Nu mă tem de întrebări. Nu m-am temut de ele când mi le puneam singur, nu mă tem nici dacă mi le-ar pune altcineva. Secretul e sinceritatea. Sinceritatea cu mine însumi în primul rând. Luciditatea uneori dureroasă a omului care a înţeles că miza jocului e mai mult decât ziua de mâine. Mai mult decât zilele în general. Miza e dincolo de un “a fi sau a nu fi” abstract, filozofic, patetic şi inutil, un „a fi sau a nu fi” din pâine, brânză şi roşii vara, slană cu ceapă iarna, sau locul de veci pe trei nivele…, e însăşi esenţa veşnică a făpturii umane. Fiindcă întrebările – orice întrebări – posibile în contingentul pământesc, sunt neglijabile şi cu răspunsurile… la pământ, atunci când înţeleg întrebările lui Dumnezeu. Căci în ultimă instanţă, întrebările mi le pune El.

Aşadar fiecare dintre noi caută răspunsuri. Tot felul de răspunsuri pe care le aflăm sau nu. Începând de la problema aparent minoră, dar vitală pentru unii: „cu ce-o să-mi cumpăr azi biletul de tramvai sau pâinea”, până la marile şi importantele întrebări filozofice asupra universului şi divinităţii, problemele pe care ni le ridicăm sunt născute şi vin din două părţi: unele dinspre pământul limitat şi fără speranţă, altele dinspre cerul deschis oricăror aşteptări.
„Îngrijeşte-te de Împărăţia cerurilor, şi pe cele ale pământului ţi le voi da pe deasupra!” mi-a promis Domnul meu. Aşa ţi-a promis şi ţie, dacă e şi Domnul tău… Şi rămân sub focul încrucişat al întrebărilor. Dar aleg răspunsurile.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: