Cevanoul din areopagul virtual – 1 –

 

„Căci toţi Atenienii şi străinii, care stăteau în Atena, nu-şi petreceau vremea cu nimic altceva decât să spună sau să asculte ceva nou.” (F.Ap. 17:21)

Nu vi se pare cunoscută atmosfera? Nu cumva în Atena din vremea lui Pavel îşi au originea blogurile din ziua de astăzi şi internetul cu toată zbaterea lui?

Nu cumva exact aceeaşi impresie o lasă eforturile noastre de a spune şi de a auzi mereu câte ceva nou? Măcar atenienii se distrau pe ei înşişi, noi pe cine vrem să distrăm?

Sau şi noi tot pe noi înşine ne distrăm, orgoliile noastre, pretenţiile de a fi altfel decât alţii, măcar de-am fi!?

Pe epicurienii şi pe stoicii acelor zile îi interesau totuşi spusele lui Pavel, acel ceva ciudat la auz, acea învăţătură nouă… Pe blogerii din ziua de azi, sătui de învăţătură, nu-i interesează decât să-şi deseneze golurile spirituale uneori atât de abject umplute, ca ghenele dintre blocuri.

Aşa că cevanoul a umplut areopagul virtual şi dă pe dinafară. A ajuns până-n Atena primului secol. Măcar de l-ar întâlni pe Pavel!

2 Responses to Cevanoul din areopagul virtual – 1 –

  1. Gellius spune:

    „Timeo danaos et dona ferentes”, adică teme-te de greci, chiar şi când fac daruri. Interesant a medita asupra multor daruri pe care Grecia antică le-a făcut civilizaţiei. Şi bune şi rele! Paralela făcută în articol se înfige chiar în centrul ţintei. De prisos a mai adăuga ceva. Very good point!

  2. ionatan spune:

    Şi e atât de… uman totul… Atâta apetit pentru ce se vede şi se aude şi atâta indiferenţă faţă de profunzime, numai de la oamenii din Atena şi de peste tot şi de pretutindeni ni se pot trage…

Lasă un comentariu