La masa destrăbălării

poza-in-fotoliu.jpgEram tânăr şi îndrăgostit. În culisele spectacolului care eram însă, cineva trăgea sfori urâte. Păcatul căuta să-mi compromită fericita vacanţă. Fiindcă tinereţea e o vacanţă fericită. Aproape că am fugit din uzina de excavatoare. Fără încuviinţarea şefului de secţie m-am prezentat la un concurs pentru un post de restaurator la muzeu. Am ocupat postul şi, fiindcă am plecat la concurs fără incuviinţare, n-au vrut sa-mi dea transferul. Am părăsit uzina cu 130i din Codul Muncii de atunci. Dar am putut apoi scrie şi citi după pofta inimii, în postul călduţ de la muzeu.

Toate achiziţiile de carte treceau şi prin mâinile mele. Ţin minte că am participat la inventarierea întregii biblioteci care aparţinuse lui Panait Istrati. Văduva lui, Margareta Istrati, donase muzeului cărţile şi mobilierul care aparţinuseră scriitorului. Atunci am făcut şi poza de mai sus. Dar toţi colegii, cu o excepţie sau două, în frunte cu directorul, aveau darul ăla de pomină: darul beţiei… Nu se vede bine, dar păcatul avea un fotoliu şi mai straşnic. Mă prinsese şi nu-mi mai dădea drumul.

Aşa că m-am molipsit. Nu puteam merge să-mi întâlnesc prietena dacă nu-mi făceam curaj cu o votcă. Nu puteam scrie o poezie dacă-mi lipsea berea. Aveam impresia că ieşeau poezii mai îndrăzneţe, dacă mintea plutea un pic… Şi ce era mai rău, dădeam reprezentaţii de cultură biblică la masa destrăbălării… Cine mai era ca mine?

2 Responses to La masa destrăbălării

  1. Nic-a lu' Stefana Petty spune:

    Wow! Poate ne dai detalii despre fotografie: in ce an (la ce virsta), unde, cind si cum. Foarte interesant! Din tot articolul, cel mai mult am citit poza. Desi si textul e interesant.

  2. ionatan spune:

    Nu mai ştiu exact, cred că poza e făcută în 1981. Aveam 23 de ani. Adusesem obiectele care aparţinuseră lui Panait Istrati şi le depozitasem în curtea interioară a muzeului în vederea inventarierii şi conservării lor. Nenea Rozorea, fotograful, m-a prins într-un moment de odihnă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: