Ce ruşine! (sau cui pe cui se scoate)

piroane.jpgpiroane.jpgpiroane.jpg

Hălăduind pe wordpress văzui, la un moment dat, ceva care se voia blog de poezie. Deschid şi ce văd?! Exact de ce mi-era frică: lăfăindu-se pe zeci de pagini (sau aşa mi s-a părut, la sperietura mea), o chestie numa’ bună de mântuit vreo treizeci de minute de program bisericesc. Citesc şi nu-mi vine a crede: ori e vorba de naivitate, amestecată cu un orgoliu la toate nesimţitor, revendicându-se nici mai mult nici mai puţin direct de la Duhul Sfânt, orie e pur şi simplu o duduie ce vrea să impresioneze. Nu-mi explic altfel nonşalanţa emiterii de nimicuri literare pe care le numeşte „poezii”. Fiindcă era o înşiruire criminală de rime săltăreţe, din coadă sunătoare, cicoare, cotoare de mere, pere şi gutui, pune-ţi lele pofta-n cui, fanfaronări, sforăituri, regurgitări literare de mai mare greaţa! Şi fiinţa asta caută sponsori să-şi publice bazaconiile… Mă doare să văd atâta lipsă de cultură şi de bun simţ între pocăiţi. Mă doare să văd valoarea aruncată la coş, mărgăritarele zvârlite la porci, vorba românului: ce ştie ţăranu ce e ciocolata? Mănâncă hârtia şi aruncă bucata! Interesant era că imediat ce i-am făcut observaţie au apărut tineri dornici de cunoştinţe duhovniveşti care au consolat-o pe duduiţă cu vorbe dulci…

Îmi dau seama că n-am reuşit decât foarte puţin din ce mi-am propus să fac acum mulţi ani: să aduc măcar oleacă de cale calorică la inima şi mintea pocăiţilor. Nu e drept! Duhul Domnului nu e prost! De ce încearcă să-mi dovedească asta toţi aceia care ştiu să pună rima la capătul vorbelor fără aripi? Îi previn, oricine ar fi ei: nu am nimic de pierdut. Asta a fost este şi va rămâne lupta mea, pe care mi-o dă credinţa cu tot sufletul că întotdeauna se poate mai bine şi că suntem datori să vrem mai binele ăsta. Domnul nu ne lasă. Cu aşa ceva nu ieşi în lume, stai acolo, între pereţii tăi… Dar unii pocăiţi au învăţat să-şi ascundă ignoranţa şi reaua voinţă sub hainele smereniei.

Dacă vine cineva şi vă bate în perete un cui strâmb, asta poate însemna ori că e nepriceput, ori că peretele e strâmb, ori amândouă. Dar când eu mă lupt de o viaţă întreagă să îndrept pereţi, cum să mă uit fără să-mi pese la tot felul de „meseriaşi” care nu fac decât să găurească ce repar eu? Cică n-aş fi bun (creştin) în viziunea unora care s-au închis în turnuleţul lor (din dosul amvonului sau al microfonului) şi de acolo dau în cap poeziei.

Ce ruşine! Ce preafericită ignoranţă, în cel mai bun (creştin) caz! Offf, îmi vine să fug! Dar… cui pe cui se scoate!

3 Responses to Ce ruşine! (sau cui pe cui se scoate)

 1. adamaica spune:

  Ionatane, nu ai dat niciun link. Crezi ca se va autosesiza persoana vizată? Cei care te citesc şi nu ştiu despre care blog este vorba cum să îşi facă o părere despre cele spuse de tine?

  Eşti foarte drastic. Înţeleg de ce. Poezia din biserici e lozincardă şi pe înţelesul tuturor. Altfel nu ajunge la public. Versul: „Doamne-aprinde-mi inima” e mai uşor de priceput decât versul tău: „Tu mai arunci un lemn în soba ochilor mei”.

  Poezia ta „se mănâncă” în odăiţă, fiindcă în 3-4 minute cât durează recitarea uneia, nimeni nu rămâne cu mare lucru. Ar trebui mereu când mergi şi citeşti în biserici, să proiectezi textul sau să împarţi fotocopii cu textul poemelor. Altfel, frumuseţea lor este trecută cu vederea.

  Încă o dată: înţeleg de ce eşti drastic. De altă parte, îi înţeleg şi pe cei care fac versificaţie, dar trebuie să treacă dincolo de lozinci, trebuie să tânjească după profunzimi. Altfel, e doar o jertfă cu cusur.

 2. ionatan spune:

  Nu am dat link pentru că persoana oricum e prea încântată de ea însăşi ca să priceapă. Şi nici să-mi leg blogiul de al ei nu vreau. Pentru cei cu adevărat interesaţi de problemă dau aici adresa respectivă.

 3. […] şi în cazul prezentet mai jos, trebuie să constat că, indiferent de forma exprimării sentimentelor, acestea sunt de natură […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: