Beţaleel, etalonul pentru un artist

„Când Billy Graham a auzit pentru prima dată despre ideea unei biblioteci, nu a fost foarte încântat. Spunea că nu vrea să aibă de a face cu nici un fel de monument care să îi poarte numele, pentru că întreaga lui viaţă el a înălţat numele Domnului Isus. Numele Billy Graham nu se află pe clădirea în sine….”

80_1.jpgBeţaleel şi lucrarea lui, sculptură de Liviu Mocan

Citeam ştirea despre biblioteca Billy Graham şi mă întrebam, gândindu-mă la mine şi la cărţile pe care este numele meu: „Doamne, oare nu e greşit să apară pe ele numele meu, şi nu numele Tău? Vă spuneam la un moment dat că privesc blogul acesta ca pe un muzeu… E bine, oare? Apoi mi-am adus aminte de Beţaleel, meşterul ales de Domnul şi indicat lui Moise pentru împodobirea lucrărilor Cortului Întâlnirii. Am recitit textul din Exodul 31 care sună aşa:

„Să ştii că am ales pe Beţaleel, fiul lui Uri, fiul lui Hur, din seminţia lui Iuda. L-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, i-am dat un duh de înţelepciune, pricepere şi ştiinţă pentru tot felul de lucrări, i-am dat putere să născocească tot felul de lucrări meşteşugite, să lucreze în aur, în argint şi în aramă, să sape în pietre şi să le lege, să lucreze în lemn şi să facă tot felul de lucrări. Şi iată că i-am dat ca ajutor pe Oholiab, fiul lui Ahisamac, din seminţia lui Dan. Am dat pricepere în mintea tuturor celor ce sunt iscusiţi, ca să facă tot ce ţi-am poruncit: Cortul Întâlnirii, chivotul mărturiei, capacul ispăşirii…”

Şi nu mi-am mai făcut probleme. Frumuseţea are, e adevărat, un nume. E adevărat că ea „a salvat lumea”, cum spunea Dostoievski. Frumuseţea e cea care porunceşte. Eu am priceperea de la El. De la Frumuseţea aceasta care porunceşte. Dar iscusinţa mea are un rost: să facă tot ce porunceşte Frumuseţea. Dacă El îngăduie supravieţuirea numelui meu, ca şi a numelui lui Beţaleel şi a ajutorului lui care au fost amintiţi de Însăşi Cartea, atunci de ce mi-aş face probleme? Ştiţi ce e interesant? Lucrarea acestui om nu mai poate fi văzută, evaluată, comparată de ochii noştri, dar numele lui ni se aduce la cunoştinţă ca al unui om foarte priceput, inspirat de Duhul Domnului, deja expus ca etalon. Eu mă raportez la acest etalon: se poate spune şi despre mine că mi s-a dat Duh pentru lucrarea mea? Atunci un nume deja există. Deci atenţie: când deschideţi o vreo carte de-a mea, sau chiar blogul acesta, amintiţi-vă nu de mine, ci de Beţaleel. Dacă etalonul pentru Frumuseţe este Hristos, etalonul pentru arta mea, iscusinţa mea, meşteşugul meu, îndeletnicirea mea, este Beţaleel. Iar cu numele meu, facă Dumnezeu ce-o vrea!

2 Responses to Beţaleel, etalonul pentru un artist

 1. Damaris spune:

  si Exod 35:

  34. I-a dat si darul sa-i invete pe altii..

  Versetul acesta ti-l leg la mana ca o bratara.

  ––––––––

  Si pentru mine este un model .

 2. ionatan spune:

  Îţi mulţumesc pentru necesara completare, stimată prietenă. E bine când avem modele. Modele pe care ni le dă Dumnezeu. E dureros că generaţii lungi de artişti din toate timpurile îşi aleg modele aiurea, după gustul şi preferinţele personale, de multe ori încurajaţi de pseudoartiştii creştini, care fac la fel…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: